Anatomie detaliată: unde este plasat ficatul?

Ficatul este unul dintre cele mai mari și mai complexe organe din corpul uman, având funcții esențiale pentru metabolism, detoxifiere și digestie. În acest articol, vom explora anatomia ficatului, plasarea sa exactă în corp, structura internă și funcțiile sale vitale. De asemenea, vom discuta despre semnificația clinică a localizării ficatului și cum aceasta poate influența diagnosticarea și tratamentul unor afecțiuni hepatice.

Plasarea ficatului în corp

Ficatul este localizat în partea superioară dreaptă a abdomenului, imediat sub diafragmă și deasupra stomacului, rinichiului drept și intestinelor. Acesta ocupă în principal hipocondrul drept și o parte din epigastru.

Topografia ficatului

 • Hipocondrul drept: Aceasta este zona principală în care se află ficatul. Hipocondrul drept este partea superioară dreaptă a abdomenului, sub coaste.
 • Epigastru: Partea mediană a abdomenului superior, situată între hipocondrul drept și cel stâng. Partea inferioară a ficatului se extinde în această zonă.
 • Hipocondrul stâng: O mică porțiune a ficatului se poate extinde și în hipocondrul stâng, acoperind parțial stomacul.

Ficatul este protejat de cutia toracică, ceea ce îl face mai puțin vulnerabil la traumatisme externe. Cu toate acestea, plasarea sa sub diafragmă înseamnă că orice problemă cu ficatul poate afecta și diafragma și viceversa.

Structura ficatului

Ficatul are o structură complexă, împărțită în mai multe segmente și loburi. Înțelegerea acestor segmente este esențială pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor hepatice.

Lobii ficatului

Ficatul este împărțit în doi lobi principali: lobul drept și lobul stâng, care sunt la rândul lor împărțiți în segmente mai mici.

 • Lobul drept: Este cel mai mare dintre cei doi lobi și se află în hipocondrul drept.
 • Lobul stâng: Este mai mic și se extinde în epigastru și parțial în hipocondrul stâng.

Segmentele ficatului

Conform clasificării anatomice, ficatul este împărțit în opt segmente funcționale, fiecare având propriul său aport sanguin și drenaj biliar. Aceste segmente sunt importante pentru chirurgi atunci când planifică intervenții chirurgicale hepatice.

Vasele sanguine și căile biliare

Ficatul are o vascularizație bogată și un sistem complex de căi biliare care sunt esențiale pentru funcțiile sale.

Vascularizația ficatului

Ficatul primește sânge din două surse principale:

 • Artera hepatică: Aduce sânge oxigenat de la inimă către ficat.
 • Vena portă: Transportă sânge bogat în substanțe nutritive de la tractul digestiv către ficat pentru detoxifiere și procesare.

Sângele este apoi drenat din ficat prin venele hepatice, care se varsă în vena cavă inferioară, transportând sângele deoxigenat înapoi la inimă.

Căile biliare

Ficatul produce bilă, un lichid esențial pentru digestia grăsimilor. Bila este transportată printr-o serie de canale mici, care se unesc pentru a forma canalul hepatic comun, care se varsă în duoden (prima parte a intestinului subțire) prin canalul biliar comun.

Funcțiile ficatului

Ficatul îndeplinește o multitudine de funcții vitale care sunt esențiale pentru menținerea sănătății generale a organismului.

Metabolismul și detoxifierea

 • Metabolismul carbohidraților: Ficatul reglează nivelul de glucoză din sânge prin stocarea și eliberarea glicogenului.
 • Metabolismul lipidelor: Ficatul este implicat în sinteza colesterolului și a trigliceridelor și în metabolismul acizilor grași.
 • Detoxifierea: Ficatul neutralizează toxinele și medicamentele, făcându-le mai ușor de eliminat din organism.

Producția de proteine

Ficatul sintetizează proteine esențiale pentru coagularea sângelui, cum ar fi fibrinogenul și protrombina, precum și albumina, care ajută la menținerea presiunii osmotice a sângelui.

Producția și secreția bilei

Bila produsă de ficat este esențială pentru digestia și absorbția grăsimilor și vitaminelor liposolubile din intestin.

Semnificația clinică a localizării ficatului

Localizarea ficatului are o importanță clinică majoră în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor hepatice.

Diagnosticul afecțiunilor hepatice

Medicul poate folosi diverse metode pentru a evalua starea ficatului:

 • Palparea abdominală: Medicul poate palpa abdomenul pentru a detecta mărirea ficatului (hepatomegalie) sau sensibilitatea acestuia.
 • Imagini medicale: Ecografiile, tomografiile computerizate (CT) și rezonanțele magnetice (MRI) sunt utilizate pentru a vizualiza structura ficatului și a detecta anomalii.
 • Teste de sânge: Analizele de sânge pot evalua funcția hepatică prin măsurarea nivelurilor de enzime hepatice, bilirubină și alte substanțe produse sau procesate de ficat.

Tratamentul afecțiunilor hepatice

Tratamentul depinde de tipul și severitatea afecțiunii hepatice:

 • Medicamente: Folosite pentru tratarea infecțiilor hepatice (cum ar fi hepatita virală) sau pentru gestionarea afecțiunilor cronice (cum ar fi ciroza).
 • Intervenții chirurgicale: Pot include rezecția segmentară a ficatului pentru îndepărtarea tumorilor sau transplantul de ficat în cazurile severe de insuficiență hepatică.

Concluzie

Ficatul, situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, este un organ vital cu multiple funcții esențiale pentru menținerea sănătății generale. Cunoașterea anatomiei și funcțiilor ficatului este esențială pentru înțelegerea diverselor afecțiuni hepatice și pentru aplicarea tratamentelor adecvate. Prin înțelegerea detaliată a acestui organ complex, putem aprecia mai bine importanța sa și modul în care trebuie îngrijit pentru a preveni și trata afecțiunile hepatice.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *