Legătura dintre apneea de somn și riscul de cancer la femei

Apneea de somn este o tulburare comună caracterizată prin întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului. Această afecțiune poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune, boli cardiovasculare și diabet. Recent, cercetările au început să exploreze legătura dintre apneea de somn și riscul de cancer, în special la femei. În acest articol, vom examina legătura dintre apneea de somn și riscul de cancer la femei, mecanismele posibile ale acestei legături și măsurile preventive care pot fi luate.

1. Ce este apneea de somn?

Definiție și tipuri

Apneea de somn este o tulburare a somnului care se manifestă prin oprirea temporară a respirației de mai multe ori pe noapte. Există trei tipuri principale de apnee de somn:

 • Apneea obstructivă de somn (AOS): Este cea mai comună formă și apare atunci când mușchii gâtului se relaxează excesiv în timpul somnului, blocând căile respiratorii.
 • Apneea centrală de somn: Apare atunci când creierul nu trimite semnale corespunzătoare mușchilor care controlează respirația.
 • Apneea mixtă: O combinație a celor două tipuri menționate mai sus.

Simptome și diagnostic

Simptomele apneei de somn includ sforăitul puternic, pauzele de respirație observate de partenerul de somn, treziri frecvente în timpul nopții, somnolență diurnă excesivă, dureri de cap matinale și dificultăți de concentrare. Diagnosticul este confirmat printr-un studiu al somnului, cunoscut sub numele de polisomnografie, care măsoară diferiți parametri în timpul somnului.

2. Legătura dintre apneea de somn și riscul de cancer

Studii și cercetări

Mai multe studii au sugerat o legătură între apneea de somn și riscul crescut de cancer. De exemplu, un studiu publicat în „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” a constatat că femeile cu apnee de somn severă au un risc crescut de a dezvolta cancer. Alte cercetări au arătat că nivelurile scăzute de oxigen din sânge, cauzate de apneea de somn, pot stimula creșterea tumorilor și pot promova metastazarea cancerului.

Mecanismele biologice

Există mai multe mecanisme posibile prin care apneea de somn poate contribui la dezvoltarea și progresia cancerului:

 • Hipoxia intermitentă: Nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot crea un mediu favorabil pentru creșterea celulelor canceroase. Hipoxia intermitentă poate stimula angiogeneza (formarea de noi vase de sânge) și poate activa căi moleculare implicate în creșterea tumorilor.
 • Inflamația cronică: Apneea de somn este asociată cu inflamație cronică, care poate contribui la dezvoltarea cancerului prin afectarea ADN-ului și promovarea proliferării celulare anormale.
 • Disfuncția imună: Apneea de somn poate compromite sistemul imunitar, reducând capacitatea organismului de a detecta și distruge celulele canceroase.

3. Riscul specific de cancer la femei

Cancerul de sân

Unele studii sugerează că apneea de somn poate fi asociată cu un risc crescut de cancer de sân la femei. Hipoxia intermitentă și inflamația cronică pot juca un rol în promovarea creșterii tumorilor mamare.

Cancerul endometrial

Există dovezi că femeile cu apnee de somn pot avea un risc crescut de cancer endometrial. Aceasta poate fi legată de nivelurile crescute de inflamație și de modificările hormonale asociate cu apneea de somn.

Alte tipuri de cancer

Pe lângă cancerul de sân și cancerul endometrial, apneea de somn poate fi asociată și cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal și cancerul pulmonar. Mecanismele biologice comune, cum ar fi hipoxia intermitentă și inflamația cronică, pot contribui la riscul crescut de aceste tipuri de cancer.

4. Măsuri preventive și managementul apneei de somn

Diagnostic și tratament

Diagnosticul precoce și tratamentul apneei de somn sunt esențiale pentru reducerea riscului de complicații, inclusiv cancer. Polisomnografia este standardul de aur pentru diagnosticarea apneei de somn. Tratamentul poate include:

 • CPAP (Continuous Positive Airway Pressure): Utilizarea unui dispozitiv care furnizează un flux continuu de aer pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului.
 • Aparate orale: Dispozitive care repoziționează maxilarul și limba pentru a menține căile respiratorii deschise.
 • Intervenții chirurgicale: În cazurile severe, intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru a corecta obstrucțiile anatomice.

Modificări ale stilului de viață

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce riscul de apnee de somn și poate îmbunătăți sănătatea generală:

 • Pierderea în greutate: Excesul de greutate este un factor de risc major pentru apneea de somn. Pierderea în greutate poate reduce semnificativ simptomele.
 • Evitarea alcoolului și sedativelor: Aceste substanțe pot relaxa mușchii gâtului, agravând apneea de somn.
 • Poziția de somn: Dormitul pe o parte poate ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise.

Screening-ul pentru cancer

Femeile cu apnee de somn ar trebui să urmeze recomandările standard de screening pentru cancer, adaptate în funcție de riscurile individuale. Acestea includ mamografii regulate pentru depistarea cancerului de sân și teste de screening pentru cancerul endometrial și alte tipuri de cancer relevante.

5. Concluzie

Apneea de somn este o tulburare comună care poate avea efecte semnificative asupra sănătății generale și poate crește riscul de cancer, în special la femei. Hipoxia intermitentă, inflamația cronică și disfuncția imună sunt mecanisme biologice care pot lega apneea de somn de dezvoltarea și progresia cancerului. Diagnosticarea precoce și tratamentul apneei de somn, împreună cu modificări ale stilului de viață și monitorizarea regulată a sănătății, sunt esențiale pentru reducerea riscului și pentru menținerea unei stări de bine optime. Printr-o abordare proactivă, femeile pot gestiona apneea de somn și pot reduce riscul de complicații grave, inclusiv cancer.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *