Semnele iminente ale nașterii: Cum știi că se apropie momentul

Nașterea este un eveniment major în viața oricărei femei și al familiei sale. Pe măsură ce te apropii de termen, este normal să te întrebi când va începe travaliul și cum vei recunoaște semnele că nașterea este iminentă. Acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a identifica semnele iminente ale nașterii și pentru a te pregăti pentru marele moment.

1. Modificările cervixului

În ultimele săptămâni de sarcină, cervixul începe să se pregătească pentru naștere. Acest proces, cunoscut sub numele de „maturare cervicală”, implică subțierea și dilatarea cervixului.

 • Subțierea cervixului (efacement): Cervixul devine mai subțire și mai moale, pregătindu-se să se dilate. Medicul tău va putea măsura procentul de subțiere în timpul consultațiilor prenatale.
 • Dilatation: Cervixul începe să se deschidă. Dilatarea este măsurată în centimetri, de la 0 (complet închis) la 10 (complet dilatat).

2. Coborârea bebelușului

Coborârea bebelușului, cunoscută și sub numele de „angajare”, este momentul în care bebelușul coboară în pelvis, pregătindu-se pentru naștere. Acest lucru poate crea o senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului.

 • Semne fizice: Poți observa că burta ta este mai jos și că respiri mai ușor, deoarece bebelușul nu mai apasă atât de mult pe diafragmă.
 • Presiune pelviană: Poți simți o presiune crescută în zona pelviană și un disconfort mai mare la mers.

3. Contracțiile Braxton Hicks

Contracțiile Braxton Hicks sunt contracții neregulate și nedureroase ale uterului, care pot apărea pe tot parcursul sarcinii. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, acestea pot deveni mai frecvente și mai intense.

 • Diferențierea de contracțiile adevărate: Contracțiile Braxton Hicks sunt neregulate și nu se intensifică în timp, în timp ce contracțiile adevărate devin mai regulate, mai intense și mai dureroase.

4. Pierderea dopului gelatinos

Dopul gelatinos este o barieră de mucus care sigilează cervixul în timpul sarcinii. Cu câteva zile sau săptămâni înainte de naștere, acest dop poate fi eliminat.

 • Apariție: Poți observa o secreție groasă, clară sau ușor sângerie. Acesta este un semn că cervixul începe să se dilate și să se subțieze.

5. Ruptura membranelor (ruperea apei)

Ruperea membranelor, cunoscută popular sub numele de „ruperea apei”, este unul dintre cele mai evidente semne că nașterea este iminentă. Aceasta poate apărea sub forma unei scurgeri lente sau a unei eliberări bruște de lichid amniotic.

 • Ce trebuie să faci: Dacă observi că ți s-au rupt membranele, contactează imediat medicul sau moașa. Este important să notezi ora, culoarea și mirosul lichidului.

6. Contracțiile regulate și dureroase

Contracțiile regulate și dureroase sunt semnul cel mai clar că travaliul a început. Aceste contracții devin mai puternice și mai frecvente pe măsură ce travaliul progresează.

 • Cronometrarea contracțiilor: Începe să cronometrezi contracțiile din momentul în care încep până când se termină, și intervalul dintre ele. Contracțiile regulate, care devin mai lungi, mai puternice și mai apropiate ca timp, indică faptul că nașterea este aproape.

7. Schimbări de dispoziție și energie

Multe femei experimentează schimbări semnificative în nivelul de energie și dispoziție pe măsură ce se apropie nașterea. Aceste schimbări pot include:

 • Creșterea energiei (nesting instinct): Cu câteva zile înainte de naștere, unele femei simt un val de energie și un dorință puternică de a pregăti casa pentru venirea bebelușului.
 • Oboseală extremă: Alte femei pot experimenta oboseală intensă, simțindu-se epuizate și dornice să se odihnească cât mai mult posibil.

8. Schimbări în mișcările bebelușului

Mișcările bebelușului pot deveni mai puțin frecvente pe măsură ce se apropie nașterea. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul are mai puțin spațiu pentru a se mișca.

 • Monitorizarea mișcărilor: Este important să continui să monitorizezi mișcările bebelușului. Dacă observi o scădere semnificativă a mișcărilor sau dacă acestea se opresc complet, contactează imediat medicul.

9. Diarree și simptome gastrointestinale

Cu câteva zile înainte de naștere, unele femei pot experimenta diaree sau alte simptome gastrointestinale. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul eliberează hormoni care relaxează mușchii netezi, inclusiv cei din intestin.

 • Hidratarea: Asigură-te că rămâi bine hidratată și informează medicul dacă simptomele persistă sau sunt severe.

Concluzie

Recunoașterea semnelor iminente ale nașterii te poate ajuta să te pregătești mental și fizic pentru travaliu și naștere. Fiecare femeie este diferită, iar experiențele legate de naștere pot varia considerabil. Este important să comunici deschis cu medicul tău și să urmezi sfaturile acestuia pentru a te asigura că ești bine pregătită pentru momentul în care bebelușul va veni pe lume.

Asigură-te că ai toate cele necesare pregătite pentru spital și că știi cum să recunoști semnele că nașterea este aproape. Cu o pregătire adecvată și cunoștințe solide, vei putea aborda acest moment unic în viața ta cu încredere și calm.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *